צמח הקנאביס מכיל קבוצות רבות של תרכובות כימיות מעניינות נוספות לקנבינואידים, וחלק מהן אף מעצבות את השפעתו עלינו. אחת מקבוצות החומרים האלה נקראת "טרפנים". הטרפנים אינם ייחודיים לצמח הקנאביס; הם מופקים באופן טבעי בצמחים ולמעשה הם האחראים על הטעמים והניחוחות שאנו נהנים מהם. בני אדם מממצים ומשתמשים בטרפנים כבר מאות שנים להכנת חומרי סיכה, בישום, הדברה וכן שמנים אתריים רבים. חשוב לציין: לא בכל מוצר קנאביס וזן יש את כל הטרפנים או ריכוז זהה שלהם. ניתן למצוא הוכחה לכך בהבדלים שאנו חשים בהשפעה, בנראות ובחוויית הצריכה גם בין זנים שהפרופיל הקנבינואידי שלהם זהה.
בצמח קנאביס ממוצע יש כשלושה טרפנים דומיננטיים שמהווים 1.5% - 4% מהצמח, ישנן גנטיקות בודדות שהצליחו לטפס מעל. אם זה לא מספיק - אחוז הטרפנים גם פוחת כשתפרחת לא נשמרת בתנאים אידאליים, או כשתהליך הגידול לא הותאם לדאגה וטיפוח הצמח. זה נשמע מעט, אך זה כל מה שצריך כדי לספק לצמח את כל פרופיל הטעמים והארומות שלו. נוסף לטעם ולריח, לאחרונה התגלה שיש לטרפנים גם אפקט על יעילות ההשפעה של קנאביס על הגוף בזכות הסינרגיה שלהם עם קנבינואידים.
כאשר עושים שימוש במוצר קנאביס המכיל את כל קבוצות החומרים הפעילים (קנבינואידים, טרפנים ופלבנואידים) האפקט יעיל בהרבה מאשר בשימוש בריכוז של חומר אחד בלבד. תופעה זו קיבלה את השם "אפקט הפמליה", בזכות יכולתם של הטרפנים להתלוות לקנבינואידים, להאיץ ואפילו לחזק את פעילותם בגוף ועל ידי כך להעצים אחד את השני. תופעה זו נחקרת נמרצות בשנים האחרונות. לאחרונה אף בוצע מחקר על ידי חברה ישראלית, אשר הראה יעילות בשימוש טרפנים מצמח הקנאביס במהלך טיפול בזיהומי COVID-19.
אם כך, הטרפנים משפיעים על עוצמת ואופן ההשפעה של הקנאביס על הגוף. למעשה, לכל טרפן יש אפקטים ייחודיים לו ונסיבות בהן יתאים יותר. משמעות הדבר היא שטרפנים מהווים מרכיב חשוב במידת הסיפוק מהטיפול, וכדאי להתחשב בפרופיל הטרפנים לפני רכישת מוצר קנאביס. כדי להקל על הבחירה הבאה נסקור את הטרפנים המומלצים לחמשת ההתוויות הנפוצות ביותר לקנאביס רפואי בישראל. נפרט את הטרפנים המתאימים לכל אחת, את תכונותיהם והשפעותיהם השונות על הגוף כדי לעזור בזיהוי אינטואיטיבי זנים שיכולים להתאים.
כאב
ההתוויה הנפוצה בישראל היא כאב כרוני. למרבה המזל ישנם לא מעט טרפנים עם אפקט משכך כאבים והראשון הוא גם הנפוץ ביותר בקנאביס בכלל - מירסן (Myrcene). מירסן נפוץ במרבית זני הקנאביס כמו גם במנגו ובשמרים, והוא מרכיב מרכזי בפרופיל הטעם הכללי של קנאביס. הוא שאחראי לארומה האדמתית המתקתקה בקנאביס. מירסן עוזר ל-THC לעבור את מחסום הדם\מוח בגוף. גם יומולין, ובייחוד אלפא-יומולין (Alpha-Humulene) יעיל לשיכוך כאבים וגם הוא בעל ניחוחות אדמתיים המזכירים כשות.
טרפן נוסף יעיל לשיכוך כאבים הוא לינלול (Linalool), נמצא בעיקר בצמח הלבנדר. לינלול הוא אחד הטרפנים האחראים לריחות פרחי הבר העוצמתיים הניכרים בזני קנאביס מסוימים. גם בטא-קריופילן מקבוצת קריופילן (Beta-Caryophyllene) עוזר לשיכוך כאבים, והוא הטרפן היחידי שיודע לעבוד ישירות מול קולטני ה-CB2 במערכת האנדוקנבינואידית בגוף. קריופילן אחראי לטעמים וארומות המזכירים ניחוחות עץ ופלפל.
טרפנים נוספים אך פחות נפוצים, שיעילים לשיכוך כאבים הם קאמפין (Camphene) המפיץ ניחוחות ברושיים, יוקליפטול (Eucalyptol) שנפוץ באקליפטוס ואחראי לארומה הייחודית שלו, אלפא-ביזבולול (Alpha-Bisabolol) הנפוץ בקמומיל, וגם בורנאול (Borneol) שקיים בפרחי בר מסוימים.
פוסט טראומה
ישנם טרפנים עם השפעות ייחודיות שיכולות להתאים מאוד בטיפול בפוסט טראומה ובסיוע לחיזוק החוסן הנפשי. אחד מהם הוא לימונן (Limonene) הנפוץ בקליפות הדרים, נענע ומנטה. בצמחי הקנאביס הוא נמצא בעיקר בזני סאטיבה. ללימונן יש שתי יכולות מיוחדות: הוא מרגיע ומשפר מצב רוח, והוא מחזק את פעילותם של טרפנים נוספים בצמח. גם לינלול, הטרפן הנפוץ בלבנדר עוזר להרגעה, ויחד איתם גם בטא-קריופילן.
טרפנים נוספים המומלצים להורדת לחץ, הפגת חרדה ופיתוח חסינות נפשית הם טרפינאול (Terpineol) האחראי לארומות בלילך ולטעמי תה שחור ואלפא-פינן מקבוצת פינן (Alpha-Pinene) הנפוץ במשפחת העצים האורניים וכמו כן בקליפות הדר מסוימות.
סרטן
לצמח הקנאביס יש השפעה מאוד רחבה על הגוף בהתמודדות עם סרטן והטיפול בו. טיפולים לסרטן כוללים במקרים רבים כימותרפיה המובילה לבחילות, הקאות וחוסר תיאבון. כמחצית הטרפנים המוכרים ורוב אלה שצוינו עד כה הוכיחו את עצמם כיעילים בהתמודדות עם גידולים ממאירים והטיפול בהם. לינלול, בטא-קריופילן ומירסן יסייעו בהקלה על בחילות ויסייעו להגביר תחושת רעב.
נוספים אליהם גם אלפא-יומולין, בורנאול, ולימונן שמוכרים כאנטי-סרטניים. בנוסף, גם אלפא ובטא פינן שניהם, שאנו מזהים בניחוחות עצים מחטניים יעילים כטרפנים אנטי-סרטניים. גם טרפינולן (Terpinolene) המפיץ ניחוחות מרווה ורוזמרין מפגין בגוף מגוון השפעות אנטי סרטניות, וגם גרניול (Geraniol) הנפוץ בפרחי בר מסוימים, בפריחת לימון ובעלי טבק.
קרוהן וקוליטיס
מטופלים בקרוהן וקוליטיס יכולים להסתייע בזנים עם נוכחות חזקה של לימונן כדי לחוש באפקט המרפא שיש לטרפן על כל מערכת העיכול. גם קאמפין, בטא-פינן ומירסן יכולים לעזור מאוד בשיכוך כאבים ובחילות. טרפן נוסף מבין הטרפנים שעוזר במידה משמעותית בהתמודדות עם קרוהן והקוליטיס הוא טרפינולן עם יכולתו לשכך בחילות ולהרגיע את מערכת העיכול.
אפילפסיה
לינלול הוא הטרפן היחידי שיש לו אפקט אנטי-אפילפטי מובהק. יחד עם זאת, ההשפעה שלו תתעצם בשילוב שני טרפנים נוספים: בטא-קריופילן, בעל השפעה המחסנת את מערכת העצבים וגרניול שמחזק גם הוא את דרכי העצבים.