צמח הקנאביס מתאפיין בקבוצת כימיקלים מיוחדת הנקראת קנבינואידים. מדובר במעל מאה רכיבים פעילים שיכולים להיקלט על ידי המוח האנושי ולהשפיע על מגוון תפקודים גופניים (לרוב לאחר פירוק כימי המתרחש בחשיפה לחום - דקרבוקסילציה). בזכות תכונה זו אנו יכולים ליהנות מסגולות רפואיות רבות הקשורות באדיקות לצמח הקנאביס. כל גנטיקת קנאביס מאופיינת בפרופיל קנבינואידי שונה וייחודי לה. עם זאת, גם היכרות קצרה עם חמשת הקנבינואידים העיקריים בצמח הקנאביס תתרום לבחירה נכונה של מוצר קנאביס מוצלח.
THC או בשמו המלא: טטראהידרוקנאבינול הוא המרכיב הפסיכואקטיבי העיקרי בצמח הקנאביס. ידוע ביכולתו לשכך כאבים קלים עד בינוניים, בהשפעתו על התיאבון, בהיותו מעודד רגיעה ועייפות ואף נוגד בחילות מומלץ. ה-THC מתאדה בטמפ' של 157 מעלות צלזיוס - טמפ' שמאפשרת צריכה יחסית נקיה של קנבינואיד זה במכשירי אידוי. עם זאת, בטמפ' זו מתאדים גם מרכיבים נוספים כמו ה-CBG וחומצות הבסיס: THCA המוליכה ל-THC.
ה-CBD, או קנבידיול הוא קנבינואיד עם קשת שימושים רפואיים רחבה ביותר. ה-CBD אנטי פסיכוטי: הרפואה עושה בו שימוש בטיפול לאפילפסיה ומחקרים מראים שהוא יכול לעזור גם בטיפולים בדיכאון. נוסף על כך, ה-CBD מדכא חרדות חברתיות וניתן בטיפול בבעיות שינה. ה-CBD הוא גם אנטי דלקתי, מחזק את המערכת החיסונית ומעכב צמיחה בקטריאלית. ה-CBD מתאדה בטמפ' של 180 מעלות צלזיוס, טמפ' די גבוהה לאידוי שתוציא מהפרח הרבה מאוד טעמים.
הקנאביגרול, או ה-CBG הוא קנאבינואיד ייחודי לעומת ה-THC וה-CBD בכך שריכוזים גבוהים שלו קיימים בצמח הקנאביס בעיקר בשלבי הצמיחה המוקדמים. בשלב הפריחה הצמח "ממיר" את ריכוזי ה-CBG לקנבינואידים שונים. עם זאת, פיתוחים במחקר הקנאביס מאפשרים את שילובו בזנים עם קנבינואידים אחרים. כתוצאה מכך מתפנה ל-CBG מקום רחב בשוק מוצרי הקנאביס, ולא סתם: הקנבינואיד יעיל בהאטת התפשטויות בקטריאליות ופטרייתיות וכמו כן בהאטת התפתחות תאים סרטניים. עוד תכונה מיוחדת של ה-CBG היא טמפ' האידוי שלו - 52 מעלות בלבד. עם טמפ' אידוי נמוכה כל כך, הוא הקנבינואיד היחיד שניתן לצריכה ללא כל חומר פעיל מוכר אחר.
הקנבינואיד היחיד שלא נוצר מפירוק CBG, ובהחלט אחד שחשוב להכיר הוא ה-CBN. בדומה ל-THC ול-CBD, ריכוזו מסומן על מוצרי הקנאביס הרפואי בישראל כבקרת איכות לגיל המוצר. שמו המלא הוא קנאבינול, והוא תוצר לוואי מפירוקו הטבעי של ה-THC במוצרי קנאביס שאוחסנו בתנאים המאפשרים תהליך זה. ה-CBN מאלחש, מטשטש ומשרה ישנוניות. בנוסף, יש לו סגולות אנטי בקטריאליות ואנטי דלקתיות. הוא יכול לעזור גם בעידוד תיאבון, ואפילו באיחוי עצמות. הוא מתאדה בטמפ' של 185 מעלות, קצת מעל ה-CBD.
קנבינואיד אחרון: ה-THCV, או הטטראהידרוקנאביווארין. ה-THCV דומה מאוד ל-THC מבחינה כימית אך יש לו השפעה ממריצה ואופורית יותר, דבר שהופך צריכה מרוכזת שלו למומלצת יותר במהלך היום. ל-THCV מיוחסות סגולות רבות כגון עזרה בסכרת, שליטה ברמות הסוכר בדם, השמנת יתר וכמו כן הקנבינואיד יעיל בטיפול בפוסט טראומה, פרקינסון, אפילפסיה ואלצהיימר. ה-THCV מתאדה בטמפ' של 220 מעלות - הגבוהה ביותר מבין הקנבינואידים ברשימה זו.
אלו חמישה קנבינואידים חשובים שצריך להכיר. יש עוד קבוצת חומרים בקנאביס שנקראת "טרפנים". הטרפנים לא בלעדיים לקנאביס - הם קיימים גם בצמחים אחרים והם אחראים על הארומות והטעמים שאנחנו מרגישים מצמחים. מחקרים מגלים כי שילוב של טרפנים מסוימים עם קנבינואידים אחרים מביאים לאפקט רפואי ספציפי בגוף שניתן לשחזר, בעוד ששילובים אחרים יוצרים אפקטים אחרים. החיבור הזה בין קנבינואידים לטרפנים נקרא "אפקט הפמליה". אף על פי חשיבותו של אפקט הפמליה - קנבינואידים הם עדיין קריטריונים טובים מאוד לפענוח טבעו של מוצר קנאביס.
הקנבינואידים הם קבוצת החומרים הייחודית ביותר בצמח הקנאביס, וכנראה אחת הסיבות העיקריות למעמדו בקרב בני האדם. גידול מקצועי חשוב מאוד בשמירה על הפרופיל הקנבינואידי. אספקת מידע מדויק ומחקר נכון בנוגע למיפוי ההשפעות של כל קנבינואיד עוזרים למטופלים בכל מקום לבחור את מוצרי הקנאביס שלהם ביעילות מרבית בכל יום.